Toonaangevend in media
Jong geleerd is oud gedaan
Julie, de computerjuf, komt op geregelde tijdstippen in de klas om samen met de kinderen de geheimen van de ict-wereld te ontdekken. Aangebrachte leerstof wordt op die manier extra verwerkt.
In onze scholen kiezen wij voor het gebruik van digitale borden en Chromebooks in het lager en iPad's en computers in de kleuterklas. Deze keuzes zijn niet zomaar gemaakt.
Kleuter
Een iPad in de kleuterklas is dan weer een goed instrument om zowel de juf als kleuter te ondersteunen bij allerhande activiteiten. Een iPad is licht, verplaatsbaar en eenvoudig in gebruik. 's Morgens tijdens het onthaalmoment, worden alle aanwezigheden geregistreerd met de iPad. Zo is de juf bij de kring betrokken en kan er ook meteen worden ingespeeld met een foto of filmpje als een kleuter iets vertelt over zijn/haar belevenis. En met de Appletv en beamer komt het beeld vergroot in de klas. Dit zorgt voor herkenning en duiding.
Na rondvraag blijkt dat heel wat kleuters thuis een iPad of tablet hebben. Ze zijn hiermee dus zeer vertrouwd. De spelletjes (apps) die wij aanbieden zijn geselecteerd op doel, niveau en differentiatie binnen de klas. Zo is er voor ieder thema een groot aanbod waar de kleuter kan ontdekken, spelen en leren met de hulp van de iPad.
Lager
De digitale borden in de klas zijn een echte meerwaarde bij het lesgeven. De leerlingen krijgen zo de mogelijkheid om ook interactief, op het bord, deel te nemen aan de les. Alle informatie die op het internet te vinden is, wordt aangewend en op een verantwoorde manier gebruikt en getoond in de les.
Met de hulp van de bordboeken en projectie van bvb een werkblad, krijgen de leerlingen een overzichtelijker houvast tijdens de lessen. Dit alles bevordert het leerklimaat en zo sluiten we ook dicht aan bij de leefwereld van de kinderen.
Sinds een 6-tal schooljaren werken we ook met Chromebooks in de klas. Chromebooks zijn snel, eenvoudig te gebruiken en voldoen aan alle wensen van het onderwijs. Ze werken naadloos samen met de Google for Education Apps zoals Google Classroom en Google Drive. Deze eenvoudige, veilige en deelbare apparaten zijn populair bij onze leerkrachten, leerlingen en ICT-coördinator! Deze gebruiksvriendelijke apparaten zijn multi-inzetbaar in de klas (contractwerk, hoekwerk, digitaal onderwijs,...) Door het grote succes werd de capaciteit ondertussen uitgebreid naar meer dan 100 stuks in onze Vrije Scholen.
Programmeren
In onze scholen hebben we ook een leerlijn omtrent 'computationeel denken' opgebouwd. Computationeel denken wordt beschreven als het menselijke vermogen om complexe problemen op te lossen en daarbij computers als hulpmiddel te zien. Het aanleren van computationeel denken dient bijgevolg dan al te starten bij kinderen in het basisonderwijs met bv. bijzondere aandacht voor logisch en algoritmisch denken.
Spelenderwijs gaan we vanaf de peuterleeftijd al aan de slag met robots, maar ook zonder robots oefenen we het programmeren.